Wat is het verschil tussen een overlock en een coverlockmachine?
20/06/2023

Wat is nu juist het verschil tussen een overlock en een coverlock?

Wel, een overlockmachine en een coverlockmachine zijn beide soorten lockmachines die worden gebruikt voor het afwerken van naden en het maken van professionele zomen in kleding. Hoewel ze enkele vergelijkbare functies hebben, zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee.

Een overlockmachine, ook wel een serger genoemd, is ontworpen om de randen van stof af te werken en naden te naaien. Het maakt gebruik van meerdere draden (meestal 3 tot 4) om de stofranden te omwikkelen en tegelijkertijd af te snijden, waardoor uitrafelen van de stof wordt voorkomen. Een overlocksteek is elastisch en zorgt voor een professionele en duurzame afwerking. Bovendien kunnen overlockmachines ook gebruikt worden voor het naaien van naden, het aan elkaar zetten van stofdelen en het maken van decoratieve steken.

Een coverlockmachine, daarentegen, is ontworpen om dubbele stiksels te maken, vergelijkbaar met de steken die je op de bovenkant van t-shirts en sportkleding ziet. Het voert twee parallelle (maximum drie) steken aan de bovenkant uit, terwijl aan de onderkant een rekbare zigzagsteek wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een sterke en elastische zoom die goed is voor stretchstoffen. Een coverlockmachine kan ook worden gebruikt voor het maken van decoratieve stiksels en het aanbrengen van elastiek.

Kort samengevat: een overlockmachine is voornamelijk bedoeld voor het afwerken van naden en het voorkomen van rafelen, dus overlock word gebruikt aan de rand van de stof, terwijl een coverlockmachine wordt gebruikt voor het maken van dubbele stiksels en het creëren van professionele zomen, met name op stretchstoffen. Beide machines hebben verschillende functies en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een naaiproject, afhankelijk van de gewenste resultaten.

Voorbeelden van overlocksteken:

Voorbeelden van coverlocksteken:

Juki Coverlock MCS-1800

Geef een reactie