Overlock en Coverlockmachine – tips & trucs
16/9/2022

Welke naalden, garen, moet je best gebruiken bij jouw overlock of coverlockmachine? We leggen het jou allemaal uit in deze blog.

Naalden
Een van de meest delicate en tegelijkertijd meest belangrijkste onderdelen van de naaimachine is de naald. De toestand ervan kan doorslaggevend zijn op het resultaat van de naad, of hij gelijkmatig en zonder overslaan van steken naait en of de te verwerken stof de juiste perforatiepunten heeft of dat onzuivere gaatjes het gehele naaiproject ontsieren. Het is daarom raadzaam de gebruikte naald of het huidige proeflapje nauwkeuriger te controleren alvorens met naaien te beginnen. Nog een indicator kan zijn als de machine hard of ongewoon klinkt tijdens het naaien.

Als u een van de bovengenoemde afwijkingen vaststelt, kan de naald verbogen of de punt beschadigd zijn. Dit hoeft overigens niet altijd onmiddellijk zichtbaar te zijn. Het is ook mogelijk dat het verkeerde type naald werd gebruikt. Maar welke is de juiste?

Babylock, Juki, Bernina machines worden in de fabriek getest met “Organ” merk naalden. In principe werken ze ook met naalden van andere fabrikanten (BV. Schmetz). De volgende type aanduidingen zijn mogelijk voor gebruik op covermachines:

universele-naalden-assortiment-10stuks-70-80-90-_web

In de overlock sector
HA X 1SP
Lichte bolvormige punt, zodat de steken niet kapot worden geprikt en geweven stoffen worden nog steeds goed verwerkt.

In de overlock & cover sector
EL X 705
Lichte bolvormige punt, de aanduiding CR of CV op sommige verpakkingen staat voor een verchroomd oppervlak.

EL X 705 SUK
Uitgesproken bolvormige punt en een extra afvlakking boven de groef voor zeer elastisch en fijn breiwerk.

Voor dunne, fijne stoffen wordt dikte 75 aanbevolen en 80 voor gemiddelde kwaliteiten. Voor robuuste materialen is 90 de juiste dikte.

Een speciaal kenmerk van EL-naalden is de extra afvlakking boven de groef, die nodig is voor het inrijgen van een deknaad. In tegenstelling tot een naaimachine of overlockmachine wordt de slijtage van de naalden bij het coveren vrij snel merkbaar. Daarom is het de moeite waard eerst de naalden te vervangen in geval van defecte naden.

Stoffen
Composities en bijmengingen van textiel spelen alleen een rol in zoverre dat bijvoorbeeld metalen of plastic componenten de messen kunnen beschadigen en de sherpte veel sneller afneemt dan bij “zuiver” textiel. Dan ziet de genaaide rand er onzuiver en gerafeld uit. Als u de messen wilt beschermen bij het werken met stoffen met bijvoorbeeld metaaldraden, moet u de rand van de stof zo geleiden dat de messen er niet mee in aanraking komen.

Professionele naden kunnen op bijna alle materialen worden gemaakt met lockmachines. Kwaliteitsverschillen, bv. in samenstelling, stofafwerkingen of afwerking, kunnen soms het totale resultaat beïnvloeden. Daarom is het altijd een goed idee om eerst een proefstuk uit te proberen.

Garens
Steken en lussen oefenen veel druk uit op de draden. Hoogwaardige garens spelen daarom een belangrijke rol bij het bereiken van een optimaal naairesultaat. Afgezien van de prijs zijn de verschillen merkbaar in het feit dat goed getwijnde draden weinig pluizen en als een enkele draad van uniforme dikte door de vingers giljden. Polyester garens produceren aanzienlijk minder pluis dan katoen-wol of katoen-gecoate garens. Inferieur garen kan vaak schuren, breken en ongelijke steken geven.

Wij zelf werken regelmatig met Amann garen, deze bevelen wij het meeste aan voor alle machines. Voor een perfecte naad moet u altijd op de juiste draad letten. De kwaliteit van het naaigaren is een zeer belangrijke factor voor overlock en coverlockmachines. Onzuivere naden, naadplooien en draadbreuk kunnen onder meer het gevolgd zijn van inferieure garens. Er is een ruime keuze aan goede producten.

Hopelijk was het leerzaam, wij wensen jou nog veel plezier met de machine(s) 🙂

Groetjes,
Team Van Rooy Lier

Geef een reactie