Hoe te beginnen met borduren
17/12/2021

Hoe te beginnen met borduren?
Voordat je begint met borduren, moet je eerst een keuze maken welke machine je kiest. Hier zijn enkele tips waar je rekening mee moet houden:

 • Hoe groot wil je borduren?
 • De grootte van het borduren is belangrijk, omdat elke machine een maximale borduurgrootte heeft. Er zijn machines die 10x10cm kunnen borduren zoals hieronder:
  Brother 240
  Maar er zijn dus ook machines die veel groter kunnen, zie voorbeelden hieronder:
  Brother V3
  Brother NV880

 • Wat/ op welke plaats wil je allemaal borduren?
 • Wil je graag t-shirts borduren? Of op welke plaats wil je juist borduren? Je hebt machines met een vrije arm, dit zijn eerder professionele machines. Maar je hebt ook hobby machines en die hebben geen vrije arm. Waarom is dat nu zo belangrijk? Als je bijvoorbeeld op een mouw wil borduren is dit moeilijk op te spannen in een ring, met vrije arm machines is dit geen probleem. Zie hieronder voor enkele voorbeelden:
  Brother VR
  Brother PR1055

 • Wil je eigen ontwerpen creeëren?
 • In de machine heb je natuurlijk wel motieven en allerlei lettertypes maar voor eigen ontwerpen te creeëren heb je nog het programma van Brother nodig, zie voorbeelden hieronder.
  PE-design 11 (geavanceerd)
  PE-design plus 2 (basis)

  Wat is nog belangrijk om te weten bij het borduren?
  Bij het borduren is voorbereiding het belangrijkste. Je moet je stoffen goed opspannen in je borduurring en steeds de juiste versteviging gebruiken. De verschillende vlieselines, hebben we reeds uitgelegd bij onderstaande blog:
  Vlieselines

  Waar je ook op moet letten is dat je goede kwaliteit garen gebruikt. Best van het merk Brother of Madeira. Bij een borduurmachine heb je bovendraad en onderdraad, dit zijn 2 verschillende draden. De bovendraad is om door het oog van de naald te steken en de onderdraad moet op het spoeltje. Bovendien zijn de naalden ook uiterst belangrijk. Je mag enkel borduurnaalden gebruiken, en ook kijken naar de juiste dikte qua naalden. De naalden moeten ook veranderd worden, indien je plakvlieseline gebruikt, moet je anti plak naalden gebruiken. Verder bij metallic garen moet je ook metallic naalden gebruiken.

  Heb je nog vragen over het borduren? of weet je niet welke borduurmachine het best bij jou past? Maak een afspraak en dan tonen wij het jou graag, contacteer ons door onderstaande link te gebruiken:
  Afspraak maken

  Veel borduurplezier gewenst!

  Groetjes,
  Team Van Rooy Lier

  Geef een reactie