Wat kan je allemaal doen met een lockmachine?
28/05/2024

Overlock

Een lockmachine, ook wel bekend als een overlockmachine, is een veelzijdig hulpmiddel voor elke naai-enthousiasteling. Of je nu een beginner bent of een ervaren naaister, een lockmachine kan je helpen om professionele afwerkingen en naadverbindingen te creëren.

Maar wat kan je nu precies allemaal doen met een lockmachine? In deze blogpost nemen we je mee door de vele mogelijkheden en voordelen van dit fantastische apparaat. Wil je graag eerst eens bekijken hoe het werkt, bekijk dan een keertje onze online lessen:
Klik hier om online filmpjes te bekijken
Overlock steek

 1. Afwerken van naden
 2. Een van de belangrijkste functies van een lockmachine is het afwerken van naden. De machine snijdt de stofrand en werkt deze tegelijkertijd af met een steek, wat voorkomt dat de stof gaat rafelen. Dit geeft je kledingstukken en projecten een nette en duurzame afwerking, vergelijkbaar met de afwerkingen die je in de winkel koopt.

 3. Stof rekken
 4. Lockmachines zijn ideaal voor het werken met rekbare stoffen zoals tricot, jersey, en lycra. Dankzij de speciale steken die de machine maakt, behouden de naden hun elasticiteit en breken ze niet wanneer de stof uitrekt. Dit maakt een lockmachine perfect voor het maken van sportkleding, zwemkleding en comfortabele dagelijkse outfits.

 5. Snel en efficiënt naaien
 6. Een lockmachine kan meerdere stappen tegelijk uitvoeren: snijden, afwerken en naaien. Dit bespaart enorm veel tijd in vergelijking met een traditionele naaimachine, waar je deze stappen afzonderlijk moet doen. Als je veel projecten hebt of professioneel naait, zal een lockmachine je productiviteit aanzienlijk verhogen.

 7. Rolzomen en decoratieve randen
 8. Met een lockmachine kun je prachtige rolzomen maken, wat ideaal is voor het afwerken van lichte stoffen zoals zijde of chiffon. Daarnaast kun je met decoratieve garens en speciale technieken unieke en opvallende randen creëren, wat je projecten een persoonlijke en professionele uitstraling geeft.

 9. Patchwork en quilten
 10. Hoewel een lockmachine vaak wordt geassocieerd met kleding maken, is hij ook zeer nuttig voor patchwork en quilten. Door de sterke en flexibele steken zijn je lappendekens stevig en duurzaam. Bovendien kun je met een lockmachine snel en nauwkeurig stukjes stof aan elkaar naaien, wat je quiltprojecten versnelt.

 11. Creëren van tassen en accessoires
 12. Met een lockmachine kun je niet alleen kleding maken, maar ook tassen, portemonnees en andere accessoires. De sterke en strakke naden zijn perfect voor projecten die veel draagkracht en duurzaamheid vereisen. Experimenteer met verschillende stoffen en patronen om unieke en praktische items te maken.

 13. Aanpassen en repareren van kleding
 14. Een lockmachine is ook een geweldig hulpmiddel voor het aanpassen en repareren van kleding. Of je nu een versleten zoom wilt vervangen, een scheur wilt repareren of een kledingstuk wilt innemen, een lockmachine kan je helpen om snel en efficiënt veranderingen aan te brengen zonder dat het er amateuristisch uitziet.

Beste keuze van overlockmachine

De overlockmachine die wij het meest aanraden is de L450 van Bernina. Die is heel gemakkelijk om de draden in te rijgen en ook goed van kwaliteit.

Bernina-overlock-L450
Bernina-overlock-L450

Conclusie
Een lockmachine is een waardevolle aanvulling op jouw naaimachine. Of je nu je vaardigheden wilt verbeteren, je efficiëntie wilt verhogen of gewoonweg geniet van het creëren van professionele afwerkingen, een lockmachine biedt talloze mogelijkheden. Door te investeren in een goede lockmachine, zul je merken dat je projecten niet alleen sneller, maar ook mooier en duurzamer worden.

Wil je meer weten over lockmachines of ben je op zoek naar het perfecte model voor jouw behoeften? Bezoek onze winkel of neem contact met ons op voor persoonlijk advies en de beste deals!

Geef een reactie