Wat is het verschil tussen een naai- overlock en coverlockmachine?
25/5/2021

De vraag die veel gesteld wordt, wat is nu juist het verschil tussen een naai- overlock- en een coverlockmachine? En waarvoor zou je deze gebruiken? We leggen het hieronder allemaal uit.

Heel wat naaisters halen naast hun gewone naaimachine ook een overlockmachine (lockmachine of locker) in huis. Het is een naaimachine, maar de techniek waarmee de steken worden gemaakt, is anders. De meest gebruikte lockmachines hebben 4 klossen garen. Drie draden zorgen voor de kantafwerking en de vierde draad naait daarnaast een kettingsteek die de dragende naad vormt. Een overlockmachine kan veel sneller naaien dan een gewone naaimachine en je hoeft niet telkens een spoel te vervangen. Bovendien beschikken de meeste lockers over messen die de stofresten bij de naad wegsnijden.

Overlockmachines worden dus gebruikt om naden perfect af te werken, om het rafelen van naden te voorkomen, om naden aan elkaar te stikken zonder rafelen en om naden recht te knippen terwijl je stikt. Je kunt er bovendien ook rolzomen mee maken.

Een overlock machine gebruik je om randjes mooier af te werken aan de binnenkant (dus de omgekeerde kant van de stof). Bij professioneel gemaakte kleding zijn de naden binnenin gelockt, er gaan deze draden over de rand heen, wat er natuurlijk ook heel strak uitziet. Bij geweven stoffen voorkomt dit dat de stof gaat rafelen en bij rekbare stoffen dat die gaat krullen.

Wat het grootste verschil is met een naaimachine is dat zowel een over- als een coverlock een differentieel heeft. Dit is een aanpassing van jouw transport (of “tandjes”). Waardoor je dus de stretchstoffen kan laten toe geven of een stof kan laten rimpelen.

Het inrijgen van de draden gebeurt bij sommige machines al wat makkelijker dan de andere, we maken hier even een overzichtje:

  • Lewenstein multilock 700DE:

Deze machine heeft een lichtere motor, ook zullen de mesjes iets sneller bot worden dan de “duurdere” overlockmachines. Het voordeel dan weer bij deze machine is dat het gemakkelijk in gebruik is, gemakkelijk in te rijgen en ook het aanpassen van de steeklengte – breedte en het differentieel.

Lewenstein Overlock

  • Juki 644

Juki-MO-644D

De Overlock van Juki daarentegen heeft een betere kwaliteit, niet alleen qua motor maar ook de mesjes zijn beter. Het nadeel dat je dan weer hebt bij deze machine is dat het inrijgen en het gebruik ervan niet altijd even makkelijk is. Er zijn vele eenvoudigere modellen. Dit is dus niet aan te raden voor een beginnende naaister.

Juki 644 Overlock

  • Juki 214

Juki M0214D

De overlock 214 van Juki heeft dezelfde sterkte van motor als de bovenstaande overlock, de 644. Maar het inrijgen en het bedienen ervan gebeurd gemakkelijker. Er is een hendeltje gekomen voor de ondergrijper, waardoor je gemakkelijker de draden kan vastzetten. De knoppen om de steeklengte aan te passen en het differentieel staan nu aangeduid en staan aan de buitenkant van de machine.

Juki 214 Overlock

  • Bernina L450

Bernina-overlock-L450

De Bernina L450, is zowel goed van kwaliteit en is gebruiksvriendelijk. Het heeft een AC motor. Ze lopen op normale 220 volt spanning uit de net aansluiting, dit zijn eigenlijk de normale conventionele motoren. Bernina heeft ook een patent op het zogenaamde MTC (Micro Thread Control). Met het MTC kan je gemakkelijk lusjes laten verdwijnen, dat je bij sommige dikke of juist fijne stoffen krijgt, de meeste zullen dan aan de spanningen beginnen draaien maar dat is niet nodig. Bij deze kan je dus de knop (mtc) verzetten en er zo voor zorgen dat je minder lussen krijgt bovenaan.

Bernina L 450

  • Bernina L460
Bernina-overlock-L460
Bernina-overlock-L460

De L460 van Bernina heeft een zwaardere motor dan de L450, namelijk een DC motor, voordeel van de DC motoren is een betere doorsteekkracht bij lagere toerentallen. En lage toerentallen zijn beter te regelen. Het naaien met een DC motor geeft daardoor over het algemeen meer controle en comfort en kan je extra traag maar ook extra snel overlocken,. Wat maakt dat het ook beter door dikkere als fijnere stoffen kan.

Wat zit er hier nog extra bij? Je krijgt bij deze overlock ook nog een kniehevel (waardoor je je persvoet kan omhoog zetten, dmv. Je knie te gebruiken, handig om rond te overlocken) en ook het tafeltje, wat handig is voor grotere stoffen. De L460 heeft ook een multifunctionele verbeterde voetpedaal. Je kan op je hiel drukken en dan gaan de naalden in de stof, wat handig is zodat je stof bijvoorbeeld niet kan verschuiven.

Bernina L 460

  • Juki MO-1000 + MO-2000

Juki-overlock-MO2000

Heb je bang van het inrijgen van de draden? Daar heeft Juki dan weer de oplossing voor gevonden. Ze hebben de MO-1000 en de MO-2000, dit zijn overlocken die automatisch de draden in de grijpers blazen. Ook hebben ze een draadinrijger voor de naalden, je hoeft dus niets meer te doen bij deze overlockmachines.

Wat is nu nog het verschil tussen deze 2? De MO-2000 heeft een schermpje, waardoor je kan zien hoe je je machine moet instellen voor bijvoorbeeld het rolzomen of 3 draads te stikken. Welke naalden eruit moeten hoe de spanningen moeten staan, enzovoort.

MO-1000

MO-2000

De aanvulling op de overlockmachine is dan de coverlockmachine. Dit is voor een professionele afwerking van jouw creaties. We leggen hieronder enkele machines uit en wat juist het verschil is.

  • Brother CV3550

cv3550

De coverlockmachine CV3550 van Brother biedt coversteken en deksteken voor het creëren van verfijnde afwerkingen van hoge kwaliteit. Door de eenvoudige bediening en het gebruiksvriendelijke inrijgsysteem maakt u uw zomen en professionele sier- en afwerksteken in een handomdraai.

Brother CV3550

  • Janome CoverPro 2000CPX
Janome-coverlock-2000
Janome-coverlock-2000

De CoverPro 2000CPX is de opvolger van de CoverPro 1000CPX. Zijn accessoires en prestaties voldoen aan de hoogste eisen en hebben het nieuwe TLC-systeem (Tension Level Control) voor het optimaliseren van de grijperspanning voor fijne stoffen. Het is de ideale combinatie met een hoogwaardige overlock en bespaart u de vaak omslachtige ombouw en het tijdrovende bijstellen. De driedubbele omslag met een breedte van 6 mm, die je ook als siernaad kunt gebruiken. De vorm is gebaseerd op een industriële naaimachine en de CoverPro maakt indruk met zijn grote stofdoorvoer van 142 mm breed en 100 mm hoog. Het gebied rond de naald wordt verlicht door LED.

https://www.vanrooy.be/product/janome-cover-2000/

  • Babylock Coverstitch
Babylock-coverstitch
Babylock-coverstitch

Deze coverlock heeft een zwaardere motor, waardoor dat het over vele dikkere stoffen kan maar ook mooier over fijnere stoffen. Je kan hiermee hoogwaardige zomen naaien, zoals dei aan de hals en mouwen van shirts. Een veilige naaisteek is daarbij van het hoogste belang. De draadspanning kan exact worden geregeld, handig dus voor verschillende materialen. Wat het grote voordeel is, buiten betere kwaliteit, is ook nog de accessoires. Je hebt bij babylock vele meer verschillende soorten voetjes en geleiders, waardoor je dus wel vele meer kan met deze coverlock dan andere.

Babylock Coverstitch

Geef een reactie